Новострілищанська об'єднана територіальна громада

припинила діяльність, увійшла до складу Бібрської громади

П О Л О Ж Е Н Н Я – проект Про встановлення ставок орендної плати на території Новострілищанської селищної ради

Дата: 01.04.2019 10:28
Кількість переглядів: 742

Затверджено

                                                                           Рішенням      сесії                                                                                     Новострілищанської селищної ради                                                                           № ……  від …... 2019р.

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я – проект

 

Про встановлення ставок орендної плати  на території

Новострілищанської селищної ради

 

Це Положення розроблено на підставі Земельного кодексу, Податкового кодексу, Закону України „Про оренду земель” та застосовується Новострілищанською селищною радою для регулювання питань щодо сплати орендної плати за земельні ділянки.

Це Положення визначає платників орендної плати, об’єкт оподаткування, базу оподаткування, розмір та умови внесення орендної плати, порядок обчислення орендної плати, податковий період, строк та порядок сплати орендної плати, строк та порядок подання звітності про обчислення та сплату орендної плати.

1. Платники орендної плати.

Платником орендної плати є орендар земельної ділянки - фізична та/або юридична особа (особи).

2. Об’єкт оподаткування.

Об’єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду, згідно рішення Новострілищанської селищної ради, щодо якої укладений договір оренди землі.

3. База оподаткування.

Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІІ Податкового кодексу України.

4. Розмір та умови внесення орендної плати.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем, Новострілищанською селищною радою, та орендарем, фізичною та/або юридичною особою (особами).

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди у відсотках до діючої грошової оцінки названої категорії земель.

Ставка податку за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності) Новострілищанською селищною радою  може бути  встановлена у розмірі не меше 3 і не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

Плата за суборенду земельних ділянок не може перевищувати орендної плати.

Ставки орендної плати на наступний бюджетний рік встановлюються щорічно рішенням селищної ради до 15 липня поточного року

5. Податковий період.

Базовим податковим (звітним) періодом для орендної плати за землю є календарний рік.

Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв’язку із набуттям права користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

6. Порядок обчислення орендної плати за землю.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Для визначення розміру орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів Новострілищанської селищної ради.

Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів, обласна державна адміністрація не пізніше 15 січня поточного року забезпечують інформування центрального органу державної податкової служби і власників землі та землекористувачів про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель.

Новострілищанська селищна рада, яка укладає договори оренди землі, до 1 лютого подає органу державної податкової служби переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформує орган державної податкової служби про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Платники орендної плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму орендної плати щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового Кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за оренду землі) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

У разі проведення індексації грошової оцінки земель населених пунктів Новострілищанської селищної ради, розмір орендної плати за використання земельних ділянок відповідно змінюватиметься на коефіцієнт індексації без внесення змін до договорів оренди землі.

У разі затвердження нової нормативної грошової оцінки земель населених пунктів Новострілищанської селищної ради, розмір орендної плати за використання земельних ділянок відповідно змінюватиметься без внесення змін до договорів оренди землі на підставі довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, поданої до органу державної податкової служби разом з податковою декларацією.

У разі зміни згідно чинного законодавства ставок орендної плати за землю – розмір орендної плати змінюється шляхом укладання додаткової угоди до договору оренди землі у місячний термін з дня набуття чинності нормативно-правовим актом.

Платник орендної плати за землю має право подавати щомісяця нову звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

За новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку визначеному статтею 58 Податкового Кодексу України.

У разі переходу права оренди на земельну ділянку від одного орендаря до іншого протягом календарного року орендна плата сплачується попереднім орендарем за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право оренди на зазначену земельну ділянку, а новим орендарем - починаючи з місяця, в якому у нового орендаря виникло право оренди.

У разі переходу права оренди на земельну ділянку від одного орендаря до іншого протягом календарного року орган державної податкової служби надсилає податкове повідомлення-рішення новому орендарю після отримання інформації про перехід права оренди.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, орендна плата нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

7. Строк сплати орендної плати за землю.

Землекористувачі сплачують орендну плату за землю з дня виникнення права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році.

Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться щороку до 1 травня.

Податкове зобов'язання щодо орендної плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

8. Порядок зарахування до бюджету орендної плати за землю

Плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю.

 

 

Секретар ради                                                            Н. Кучер

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь