Новострілищанська об'єднана територіальна громада

припинила діяльність, увійшла до складу Бібрської громади

Новострілищанську ОТГ хочуть ліквідувати?*

Дата: 04.10.2019 13:50
Кількість переглядів: 2538

Фото без опису

Нещодавно випадково дізналися, що нашу громаду хочуть ліквідувати, приєднавши до сусідньої Бібрської громади.

20 вересня у приміщенні Львівської обласної ради відбулось засідання членів Асоціації місцевих рад  «Ради Львівщини», одним з питань порядку денного було питання про стан проведення реформи децентралізації у Львівській області та зміни до Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини (з матеріалів Василя Лозинського), під час розгляду якого було оголошено, що передбачається зміни щодо Перспективного плану Львівської області, де Новострілищанську ОТГ планують ліквідувати з подальшим планом приєднання до Бібрської ОТГ.

Фото без опису

Новострілищанська ОТГ створилась на основі громадських обговорень мешканців ще чотири роки тому. До неї входить 11 населених пунктів.

«У 2015 році наша громада виборола право на своє існування поза перспективним планом та провела перші вибори. Громада не передбачалась у 2015 році, але Львівська обласна рада внесла зміни в Перспективний план, а згодом і Кабінет Міністрів визнав Новострілищанську ОТГ спроможною громадою. За цей час реалізовано десятки проектів, розроблено карту реформ Новострілищанської ОТГ, план соціально-економічного та культурного розвитку, створено молодіжну раду. Всі ці ініціативи – не поточні чи капітальні ремонти, які мають короткотривалий результат. Це стратегія розвитку Новострілищанської громади. За 4 роки своєї діяльності ми довели свою спроможність та право на існування. Маємо чим похвалитися у таких сферах, як медицина, освіта та культура.

Створили сучасний Центр надання адміністративних послуг, який  інтегрував широкий перелік сервісів і надає мешканцям громади та прилеглих територій понад 100 послуг, включно з найнеобхіднішими в ОТГ: соціальні та пенсійні послуги, земельні послуги, послуги місцевого значення, реєстрація місця проживання, бізнесу та нерухомості. Сервіс прийому жителів громади наближено до людини: забезпечено прийом документів для призначення різних видів соціальної допомоги, створено КЗ «Центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» та Службу у справах дітей. Кількість користувачів соціальних послуг не зменшилась, а професійний рівень фахівців громади поступово зростає. Всі співробітники ЦНАП та селищної ради пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене українськими, шведськими та естонськими експертами. Такими здобутками можуть похвалитись одиниці у цілий області.

 Новострілищанська громада є однією із 40 пілотних ОТГ України, щодо адміністрування соціального захисту  та впровадження програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», що передбачає сучасний електронний документообіг між управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації та Центром надання адміністративних послуг селищної ради.  Це дозволяє мешканцям населених пунктів нашої громади отримати адміністративні послуги соціального характеру без зайвого клопоту, за місцем проживання, та зекономити час, зусилля та кошти, адже раніше доводилося для збору та подачі документів неодноразово подорожувати до районного центру. Буде дуже прикро, якщо хтось цю 4-річну працю працівників апарату ради, депутатського корпусу, членів виконавчого комітету та молоді зведуть нанівець.» - наголошує селищний голова Галина Козяр.

«Перед процесом об’єднання відбувався ретельний прорахунок фінансової спроможності Новострілищанської громади. З часу об’єднання значно зростали розміри бюджету за рахунок власних надходжень,  збільшились фактичні надходження власних доходів на 1 жителя (~ від 1659 до 2600), усі бюджетні роки у ОТГ закінчувались із перевиконанням планових надходжень, рівень дотаційності бюджету коливається в межах 20%. Громада робить ретельний аналіз своїх видатків, значно оптимізує їх. Збільшились капітальні видатки, в тому числі видатки бюджету розвитку.

За підсумками 9 місяців 2019 року дещо погіршились економічні показники в порівнянні з попередніми роками, за рахунок зменшення надходжень від орендної плати за землю, через зменшення нормативно грошової оцінки землі та переоформлення невитребуваних земельних паїв. Зважаючи на вищезазначену інформацію, ми активно працюємо над покращенням економічної ситуації в ОТГ, а саме: виділені земельні ділянки під інвестиційні проекти, планується збільшення робочих місць та надходжень ПДФО за рахунок відкриття нових підприємств. Також варто зазначити, що за час існування ОТГ активно залучались кошти ДФРР та обласного бюджету.» - зазначила головний бухгалтер Любов Минурка.

У громаді відремонтовано кілометри доріг, реконструйовано або встановлено вуличне освітлення у всіх населених пунктах, зроблено капітальний ремонт у багатьох закладах, які того ремонту потребували десятиліттями, закуплено новітню техніку для комунальних підприємств, обладнання та меблі для садочків та шкіл тощо. Це переконливо свідчить про фінансову міць громади та чудові перспективи її розвитку.

Показники виконання бюджетів відображають загальний соціально-економічний стан нашої громади та її потенціал до сталого розвитку. Наявність достатніх ресурсів у бюджеті є запорукою того, що територіальна громада має можливість надавати більш якісні та більш різноманітні послуги своїм жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, створювати умови для розвитку підприємництва, залучення інвестиційного капіталу, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання жителів громади.

Серед ОТГ Львівщини, імовірно, є громади, які самі  визнають потребу, щодо об’єднання із вже існуючими ОТГ. Але, якщо громада за час чотири річної роботи  провела ряд змін, яких не було за останніх 20 років: це і сформований інвестиційний клімат, підготовлені кадри  та структури, що успішно функціонують та  яких  і по сьогодні не має у великих громадах, то такі громади руйнувати не потрібно.

Так, громада має свої недоліки через малу чисельність населення, розуміє свої проблеми, але чітко знає шляхи їх подолання. Ми у 2015 році взяли  на себе відповідальність та просимо не нехтувати думкою громади.

Не виключаємо: те, що ОТГ не потрапила до проекту перспективного плану  формування територіальних громад Львівської області (пропозиція ОДА) – справа «чиїхось рук», які із самого початку процесу децентралізації всіляко перешкоджали створенню Новострілищанської об’єднаної територіальної громади.

Вважаємо такий  розвиток подій неприпустимим та незаконним. Звичайно селищний голова «забила на сполох» написала низку листів до всіх органів влади – як районної та обласної, так і – Президента та Кабміну.

Бажаємо мудрості тим, хто ще й досі вагається та шукає недоліки у нашій громаді. За час існування Новострілищанської ОТГ громада довела свою успішність.  Головне завдання децентралізації ми виконали – це наближення адміністративних та соціальних послуг до населення, та створення комфортних умов проживання для жителів нашої громади. Кожен з нас хоче жити на квітучій вулиці в ошатному селі та селищі, користуватися облаштованими об’єктами інфраструктури, швидко і якісно отримувати адміністративні послуги. Шлях до цього відкритий вже сьогодні, лишилось лише йти ним.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь