Новострілищанська об'єднана територіальна громада

припинила діяльність, увійшла до складу Бібрської громади

Новострілищанська ОТГ залишиться спроможною і без акцизу з пального!

Дата: 31.10.2019 14:14
Кількість переглядів: 1249

Попередній склад Уряду вніс зміни до Бюджетного кодексу України, яким відмінив надходження акцизу з пального у бюджети громад починаючи з 2020 року (п.431 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України). У рамках бюджетної децентралізації кілька років тому акциз з пального почали зараховувати у бюджети громад. 

Фото без опису

30 жовтня, 19 міських голів з Львівщини провели під Кабінетом Міністром акцію з низкою вимог. Про це повідомила прес-служба Львівського регіонального відділення Асоціації міст України. Зокрема, міські голови вимагали зберегти для місцевих бюджетів акцизний податок з пального, розблокувати виділення 2,5 млрд грн субвенції на соціально-економічний розвиток та зберегти фінансове забезпечення децентралізаційної реформи.  

Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети, а його відсутність значно послабить їх, і в першу чергу, постраждають міста та ОТГ,  через які пролягаються автодороги, розташовані автозаправочні станції. Втрата спроможності для громад означає повний відкат реформи з децентралізації!

Втім, додамо від себе: акциз з пального у деяких громадах становить вагомі надходження до бюджету.

Успіх деяких ОТТ Львівської області багато у чому залежить від акцизу. Частка акцизу з пального у загальних надходжень податків до бюджету Новострілищанської об’єднаної територіальної громади становитиме в 2019 році лише 10 відсотків. А це означає, що у нашій громаді акцизна залежність невисока, тому відміну  цього податку ми практично не відчуємо.   

На відміну від інших ОТГ та районів, які вже думають, як жити в наступному році, як балансувати свої бюджети, як компенсувати втрати доходів чи які видатки зменшувати, наша громада впевнено може заявити, що у наступному бюджетному році, якщо до бюджету не буде поступлень з акцизу, Новострілищанська ОТГ залишиться і далі спроможною  об’єднаною територіальною громадою.

Проте, незважаючи на вищезазначене, даний дохід не був би зайвим для нашої громади, адже за рахунок нього можна було б краще покращити якість наших доріг, тому підтримуємо законопроект №2231, який спрямований на збереження зарахування надходжень акцизу з пального у місцеві бюджети та вимагаємо від влади виконання розпорядження КМУ від 10.07.2019 року №500-р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь