Новострілищанська об'єднана територіальна громада

припинила діяльність, увійшла до складу Бібрської громади

ВІДСТОЯТИ ПРАВО НА МАЙБУТНЄ

Дата: 08.03.2020 21:20
Кількість переглядів: 1104

ВІДСТОЯТИ ПРАВО НА МАЙБУТНЄ


Так у кількох словах можна охарактеризувати прагнення Новострілищанської громади Львівщини захиститися від  перспективи бути ліквідованою не за власної волі. Пресконференція "Децентралізація та скандальний розподіл території Львівщини", що відбулася у Києві 4 березня, - це черговий публічний захід, організований керівництвом та активістами Новострілищанської ОТГ. Та коло питань, які були озвучені учасниками, вийшли за межі окремої громади, а підняли більшу проблему: врахування голосу громад та відповідність нормам діючого законодавства перспективного плану формування територіальних громад Львівщини в цілому. 

Фото без опису
Як повідомив під час відкриття пресконференції Ярослав Жукровський незалежний правовий експерт, уже кілька днів поспіль представники ОТГ пікетують Львівську ОДА, вбачаючи порушення демократичних норм при формуванні перспективного плану Львівської області.  
Організатори запросили до участі представництво Мінрегіону  в особі голови експертної групи адміністративно-териріального устрою Міністерства розвитку громад та територій  Максима Шилкіна та виконавчого директора Всеукраїнської асоціації ОТГ Валентину Полтавець. 
- Ми вважаємо за необхідне, щоб Мінрегіон та Кабінет Міністрів України почули позицію ОТГ в частині формування перспективного  плану спроможності територій, які створюються як із порушенням законодавства України та діючої методики, так і всупереч волі громад за відсутності діалогу з ними. Зокрема представники Новострілищанської ОТГ вирішили використати всі можливі канали поширення інформації, щоб захистити своє базове право бути почутими і на місцеве самоврядування, - наголосив Ярослав Жукровський. 
Як стверджують організатори заходу, перспективний план розроблявся кулуарно, у кабінетах ЛОДА без врахування інтересів уже існуючих громад.  Наразі у планах чиновників прибрати з карти області 10 діючих ОТГ. До них належить і Новострілищанська, яка була однією з перших у 2015 році, що згідно з Законом України "Про добровільне об'єднання"  не побоялася ризикнути і пройшла складний шлях першопрохідців. 
- За чотири роки нам вдалося багато чого досягнути, - стверджує голова  Новострілищанської ОТГ Галина Козяр. -  Нашою головною метою було надання якісних послуг населенню. Ми створили  ЦНАП, комунальну та соціальні служби, відновили об'єкти соціального та культурного сектору.  Врешті, головним нашим досягненням є збереження молоді, яка не роз'їхалася, а залишилися у селищі і створює сім'ї. Це і є потенціал майбутнього розвитку Новострілищанської ОТГ. 
На її переконання, при формуванні перспективного плану головним чинником має бути верховенство інтересів членів громад. Також вона повідомила, що новострілищанці дізналися про приєднання до іншої громади  із інтернет повідомлень, що найбільше обурило людей. "Наразі ми відстоюємо не примху, а настанову нашої громади, -  завершила свою промову голова ОТГ. 

Фото без опису
Про ситуацію, що склалася в області як наслідок закритості процесу формування перспективного плану , повідомив аудиторії Віталій Горбатенко,  голова комітету захисту прав громад Львівської обласної ради 
- Реформа децентралізації  на Львіщині є дискредитованою. Намагання достукатися до кервівництва ОДА триває п'ять місяців. Та воно не чує голос громад.  У результаті план складено з порушеннями законодавства і підзаконних актів, а саме Європейської хартії самоврядування, що імплементована в Україні. Відповідно до цього документу не можна змінювати території громад без їх відома.   Зокрема, Новострілищанської ОТГ.  До речі, вона середньоспроможна за діючою методикою, а відтак має всі підстави для збереження і подальшого розвитку. От і виникає питання: для кого робиться ця реформа : для людей чи чиновників? Адже запропонований ЛОДА варіант, що передбачає приєднання Нових Стрілищ до новоутвореної ОТГ, серйозно погіршить якість надання адміністративних послуг у порушення  ч. 5 ст. 4 Закону про добровільне об'єднання  громад.  У відповідь віче громад Львівщини висунуло  вимоги: відправити перспективний план на доопрацювання, провести додаткові консультації  для досягнення консенсусу з конфліктнихз питань; після доопрацювання провести широке експертне обговорення, - заявив  експерт.  Він додав, що фактично було зірвано засідання Міжвідомчої робочої групи, на якому керівництво мало б почути  пропозиції з доленосних питань уже існуючих громад.

Фото без опису
Валентина Полтавець однозначно вважає неприпустимим закритість процесу формування перспективного плану, як це відбувалося  на Львівщині. - Наша позиція:  громади, які пройшли добровільний шлях об'єднання, мають бути збережені. Є області, де жодна ОТГ не знищується. Державницька позиція керівництва  - це не лише механічне врахування  п'яти критеріїв визначення спроможності за методикою, а й бачення громади: йти далі спільним шляхом або розлучитися.  Згідно з діючою методикою  державні адміністрації мають право зберегти до 10% ОТГ з низьким рівнем спроможності, даючи їм шанс на майбутнє. У випадку з Новострілищанською громадою йдеться взагалі про середньоспроможну  громаду, - навела аргументи доповідач.   
У відповідь на почуте від представників Львівщини голова експертної групи адміністративно-териріального устрою Мінрегіону  Максим Шилкін запевнив, що  позиція міністерства у відношенні складання перспективних планів в областях залишається незмінною: процес має бути максимально прозорим за участі усіх зацікавлених сторін.  Чи враховані рекомендації міністерства на місцях - це відповідальність обласного керівництва. 
На запитання львів'ян, на якій стадії розгляду перебуває переспективний план, чиновник повідомив, що він уже поданий до КМУ, але до Мінрегіону не надходив. Після надходження до міністерства він буде вивчений, і якщо методика при  його формуванні не була порушена, то буде у подальшому відправлений на погодження. От саме на етапі погодження є можливість внести корективи. 
- Прийняття перспективного  плану не передбачає знищення існуючих громад, - підсумував сказане  Максим Шилкін.  

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь